Hiszpańskie pokoleniowe wspaniałe wina!

wpis w: Aktualności | 0

Historie win są przeróżne, ale historia tego wina jest o tyle wspaniała, że jest ukazana na etykiecie. Nie znajdziemy na niej ornamentów, medali, motywów roślinnych czy zwierzęcych i wszystkiego innego, do czego przywykliśmy. Na tych minimalistycznych etykietach można odkryć coś więcej… To coś w rodzaju hołdu dla ludzi, którzy poświęcili swe życie na pracę nad winem.

Wina Matsu pochodzą z organicznej winiarni w Hiszpanii. Nazwa z języka japońskiego oznacz oczekiwać. Wina z regionu znajdującego się niedaleko miejscowości Toro (prowincja Zamora w Kastylii i León) cenione były już w średniowieczu, na powrót do łask koneserów musiały czekać aż do początku obecnego tysiąclecia.

Przedstawiamy Państwu 3 wina Matsu:

El Picaro (łotr) z etykietą młodego mężczyzny symbolizować ma syna patrząc na nie od razu można wywnioskować, że to kochany łobuz 😉 Winogrona do tego wina zbierane są z młodych winorośli. W smaku delikatnie mineralne zaskoczy Cię owocową świeżością, ale także intensywnością z nutami jagód, jeżyn i wanilii.

El Recio (silny) na etykiecie mężczyzna w średnim wieku, symbol ojca, poważny i dojrzały mężczyzna. Winogrona do tego wina zbierane są z winorośli które mają od 80-100lat i zamykane w beczkach na 14 miesięcy. Aromat z miłym akcentem owoców leśnych oraz gleby. W smaku dojrzałe owoce jagodody ze stłumioną kwasowością i długim finiszem.

Ostatnim w trio jest dziadek El Viejo (stary), jego podobizna ukazuje potęgę, doświadczenie i starość. Winogrona do tego wina zbierane są z winorośli które mają powyżej 100lat i zamykane w beczkach na 16 miesięcy. Pełne, aromatyczne wino o mocnym smaku ciemnych owoców w połączeniu z prażonymi, pikantnymi i dymnymi nutami z dębowej beczki. Na podniebieniu pozostaje długi i trwały posmak z nutami dojrzałych owoców i pieczonego drewna.

Zapraszamy!

 

 

Dodaj komentarz