Już jutro przypada święto Beaujolais Nouveau 2017. Co roku w trzeci czwartek listopada po raz pierwszy mamy okazję skosztować tegorocznego wina Beaujolais Nouveau. Wino to produkowane jest w regionie Beaujolais z winogron odmiany Gamay. Jego winifikacja trwa tylko około 6 tygodni. Beaujolais Nouveau jest najbardziej znanym spośród win primeur (nouveau), które można sprzedawać w tym samym roku co winobranie.
Zapraszamy serdecznie po butelkę tegorocznego Beaujolais Nouveau!
Warto go spróbować, smak jest zupełnie inny ze względu na wiek, ale również z powodu metody wytwarzania, polegającej na fermentacji całych winogron bez ich zgniatania, dzięki czemu wino zachowuje niepowtarzalny aromat, świeży owocowy smak i wspaniałą purpurową barwę.
Beaujolais Nouveau należy pić mocno schłodzone. Jego żywotność jest stosunkowo krótka – powinno być wypite najpóźniej do maja przyszłego roku.
Jedna odpowiedz
Aga Wierzch Agus
24