KPR -KONKURS PIW RZEMIEŚLNICZYCH / POLISH CRAFT BEER COMPETITION

wpis w: Aktualności | 0

KPR -KONKURS PIW RZEMIEŚLNICZYCH / POLISH CRAFT BEER COMPETITION

W tym roku odbył się 16-18 Listopada 2017 w Poznaniu na Poznańskich Targach Piwnych, organizowany od 2007 by promować piwo rzemieślnicze. Nagrodą w tym konkursie jest otrzymanie tytułu – Kraft Roku. W tym roku była rekordowa ilość zgłoszeń – w trzy dni Jury z całego świata ocenili 547 piw, cydrów i miodów pitnych. W roku poprzednim zgłoszeń było prawie o połowę mniej – 324 zgłoszenia. Przewodniczącym (od 4 lat) Konkursu jest oczywiście znany w świecie piwnym Tomasz Kopyra, który zaprosił do Jury grono doświadczonych sędziów z Polski oraz Piet Tuinema (Holandia), Derek Walsh (Holandia), Herlinda Heras (USA), Brad Kraus (Panama/USA), Andreas Fält (Szwecja), Andreas Richter (Niemcy), Gonçalo Faustino (Portugalia), Kim Mookyong (Korea Południowa), Tibor Kantor (Niemcy) Gala finałowa i ogłoszenie wyników odbyło się 17 listopada o godzinie 20:00. Internety roznoszą informacje, browar chwalą się, a my radujemy razem z nimi 😉

 Kraftem Roku 2017 (spośród 547 zgłoszeń) zostaje: “Porter Noster Bourbon Barrel Aged” – Tomasz Starczewski – Czarna Owca -serdeczne gratulacje!

Wyniki w pozostałych kategoriach:

1. Brytyjskie Ale (9-15o Plato)
Miejsce I: brak
Miejsce II: brak
Miejsce III: “English Brown”- Adam Żemetro i Artur Puszkarczuk – Browar Miejski Sopot my to się jeszcze nie znamy;)

2. Mocne Ale (15-30o Plato)
Miejsce I: “Immortalis”- Łukasz Kojro – Browar Palatum – super na to liczyliśmy!
Miejsce II: “Old Ale Barrel Aged Slyrs Whisky” – Jarosław Sosnowski i Krzysztof Kula – Browar BIRBANT –TOP 50 na RB mówi samo za siebie 😉
Miejsce III: “Maldita Wheatwine”- Gonçalo Faustino – Faustino Microcervejeira

3. Dry Stout
Miejsce I: “Stout Pułkownik” – Maciej Piaszczynski – Ułan Browar nie znamy…
Miejsce II: “Pracownik Miesiąca Listopad 2017” – Jarek Ośka i Michał Pater – Browar Zakładowy -Dobry Pracownik nie jest zły 😉
Miejsce III: “Noc na Tarnogaju” – Agnieszka Wołczaska-Prasolik- Warszat Piwowarski -krzepiący jak czarna kawa

4. Sweet Stout
Miejsce I: “Gniazdo”- Wojciech Ściana – Browar Cztery Ściany -kilka pozycji mieliśmy z tego browaru, ale nie zapadł mi w pamięci, trzeba będzie upolować w hurtowni tę pozycję 😉
Miejsce II: “Kara Mustafy” – Mateusz Jachimczak – Browar Kazimierz
Miejsce III: “Dobra Noc” – Piotr Stachecki – Browar Za Miastem -w weekend dojechało kilka pozycji z browaru, ale nie było czasu spróbować…

5. Stout/Porter z dodatkami
Miejsce I: “Przerwa Kawowa” – Jarek Ośka i Michał Pater – Browar Zakładowy -polecamy!
Miejsce II: “Coffe Twist” – Leszek Jasiński – Piekarnia Piwa -nie było okazji spróbować, trzeba nadrobić…
Miejsce III: “Dark”- Leszek Gaszka – Browar Brewera

6. Dymiony Stout/Porter
Brak

7. Mocny Stout/Porter
Miejsce I: “Imperial Oatmeal Stout” – Igor Omelianenko – Mazurski Browar –nasze niebanalne odkrycie, jako pierwszy sklep w Warszawie na nasze życzenie wysłali nam towar, okazali się fenomenalnym w naszych oczach browarem z Mazur 🙂
Miejsce II: brak
Miejsce III: “Jules” – Jarosław Sosnowski i Krzysztof Kula- Birbant -polecamy

8. Imperialny Stout/Porter (>18o Plato)
Miejsce I: “Kosmodrom” – Paweł Fityka – Minibrowar Reden
Miejsce II: “Bafomet”- Adam Czogalla – Browar PERUN
Miejsce III: “Imperialny Nafciarz Dukielski” – Mateusz Górski – Brokreacja

9. Imperialny Stout/Porter leżakowany w drewnie
Miejsce I: “Porter Noster Bourbon Barrel Aged” – Tomasz Starczewski – Czarna Owca
Miejsce II: “Porter RUM BA” – Michał Semrau, Roman Pękała -Przystanek Tleń – pensjonat, restauracja, browar -zdecydowanie tak 🙂
Miejsce III: “Jolly Roger BA RUM” – Paweł Solik – Browar Kraftwerk

10. Porter Bałtycki
Miejsce I: “Origen” – Jakobsland Brewers/Browar Widawa – Jakobsland -dwa miejsca w jednej kategorii super!!!
Miejsce II: “5th Anniversary Imperial Smoked Porter Jamaican Rum” -Wojciech Frączyk – Browar Widawa ?
Miejsce III: “Pirates” – Marek Zajdel – Browar DUKLA

11. American Pale Ale
Miejsce I: “Maverick” – Andrzej Miler – Browar Rockmill -pięknie się wbili na rynek ze swoimi piwami!
Miejsce II: “Jasny Grom” – Adam Czogalla – Browar Perun –super piwo non stop na poziomie ! 
Miejsce III: “Barona APA” – Diogo Barrigas – Barona Brewing Company

12. American Wheat
Miejsce I: brak
Miejsce II: brak
Miejsce III: “Polypay” – Łukasz Chrząszcz – Browar Podgórz

13. American Amber & Brown Ale
Miejsce I: brak
Miejsce II: “Barona IPA” – Diogo Barrigas – Barona Brewing Company
Miejsce III: “Mazurskie Ale Czerwony”- Igor Omelianenko – Mazurski Browar –mój ulubieniec !

14. West Coast IPA
Miejsce I: “UKIEL west coast ipa” – Maciej Uszpolewicz i Lech Gałaszewski – Browar UKIEL -niestety nie znamy…
Miejsce II: “Califia” – Piotr Sosin – Trzech Kumpli – Browar Lotny -miość od pierwszego wejrzenia oczywiście do Califi ,a nie do Piotra 😉
Miejsce III: “Primus” – Łukasz Kojro – Browar Palatum -kibicujemy od pierwszych dni!

15. East Coast IPA
Miejsce I: brak
Miejsce II: “Sharp Tongue” – Mateusz Wachowicz – Browanza –brawo!
Miejsce III: “Cryo Colada” – Paweł Teodorczyk i Paweł Świdniewicz – Piwojad –jeszcze nie próbowane, ale nadrobimy!

16. New England IPA
Miejsce I: brak
Miejsce II: “Juicy Delight” – Andrzej Miler – Browar Rockmill -nie ma co się dziwić 😉
Miejsce III: “Misty” – Piotr Sosin – Trzech Kumpli – Browar Lotny –hmmm, dla nas zawsze pierwsze miejsce, chyba że przestaną równo warzyć !

17. White IPA
Miejsce I: brak
Miejsce II: “Pan IPAni” – Piotr Sosin – Trzech Kumpli – Browar Lotny -jak wyżej dla nas zawsze pierwsze miejsce!
Miejsce III: “Grodziska White IPA” – Magda Hutniczak i Lidia Stępień – Browar w Grodzisku Wielkopolskim

18. Black IPA
Miejsce I: “Blackcyl Special Edition” – Piotr Sosin – Trzech Kumpli – Browar Lotny -stoi w domu nie ma czasu spróbować, trzeba się zmobilizować 
Miejsce II: “Czarnolas” – Jakub Piesio – Browar Maryensztadt
Miejsce III: “Mystery” – Andrzej Miler – Browar Rockmill

19. Imperial IPA
Miejsce I: “Pan IPAni Double” – Piotr Sosin – Trzech Kumpli – Browar Lotny -no i super, brawo!
Miejsce II: “Juicy Melody”- Andrzej Miler – Browar Rockmill
Miejsce III: “Double – Wojciech Frączyk – Browar Widawa

20. Inne IPA
Miejsce I: “Żytko” – Mateusz Jachimczak – Browar Kazimierz
Miejsce II: “Święty Spokój” – Piotr Stachecki – Browar Za Miastem –weekendowa nowość w naszym sklepie
Miejsce III: “Konstancin IPA” -Andrzej Kryczka -Browar Czarnkow SA

21. Polskie Ale
Miejsce I: “Grodziska APA ” – Magda Hutniczak i Lidia Stępień – Browar w Grodzisku Wielkopolskim
Miejsce II: “Dziedzictwo Lubelski” – Adam Czogalla – Browar Perun
Miejsce III: “Orzełek” – Adam Śmiglak – Browar Łąkomin

22. Grodziskie
Miejsce I: brak
Miejsce II: “Piwo z Grodziska” – Magda Hutniczak – Browar w Grodzisku Wielkopolskim
Miejsce III: brak

23. Bawarskie Pszeniczne i Żytnie
Miejsce I: “Brovaria Pszeniczne” – Maciej Paszkowski i Tomasz Przybylski – Brovaria
Miejsce II: “Pszeniczne” – Tomasz de Weyher – Browar Wyszak
Miejsce III: “Bierhalle Weizen” – Dawid Bąk – Bierhalle Arkadia

24. Witbier
Miejsce I: “La Rana Dorada Grand Cru” – Brad Kraus – Cerveceria La Rana Dorada
Miejsce II: “Blanche 12°” – Jozef Buňa – God Times Brewery
Miejsce III: “SB Seleccao 1927 Bavaria Weiss” – Beatriz Carvalho – Unicer Bebidas S.A.

25. Belgijskie Ale
Miejsce I: “Octavio 24” – Wiktor Saczuk i Dawid Zamora – Rzemieślniczy Browar Jana
Miejsce II: “Belgijski Byk” – Adam Śmiglak – Browar Łąkomin
Miejsce III: “Dubbel” – Bartłomiej Pawlik i Maciej Piaszczyński – Ułan Browar

26. Saison
Miejsce I: “Saison” – Marcin Jędrzejewski i Aleksander Helman – Stary Browar Rzeszowski
Miejsce II: “Sweet Deal” – Mateusz Wachowicz – Browanza
Miejsce III: brak

27. Pils
Miejsce I: “Pils” – Mariusz Dałek – Browar Wiatr –nie znamy jeszcze browaru… 
Miejsce II: “Odsiecz” Jacek Przywara – Browar Probus Kraft ?
Miejsce III: “Pozycja 6 na 9” – Agnieszka Wołczaska-Prasolik – Warsztat Piwowarski –bardzo interesująca nazwa 😉

28. Jasny i Bursztynowy Lager
Miejsce I: brak
Miejsce II: “Janusz Moczywąs” – Mateusz Waszczuk i Karol Waszczuk – Browar Waszczukowe
Miejsce III: brak

29. Bursztynowy Lager
Miejsce I: brak
Miejsce II: brak
Miejsce III: “Marcowe” – Marcin Jędrzejewski i Aleksander Helman – Stary Browar Rzeszowski

30. Ciemny Lager
Miejsce I: brak
Miejsce II: brak
Miejsce III: “Ełckie Lager Ciemny” – Igor Omelianenko -Mazurski Browar, skoro nie przyznano pozostałych miejsc to III jest I ?

31. Koźlak
Miejsce I: “Bock” – Mariusz Dałek – Browar Wiatr
Miejsce II: “Warmia Koźlak” – Daniel Duda, Łukasz Mila – Browar Warmia
Miejsce III: “Bock”- Adam Żemetro i Artur Puszkarczuk – Browar Miejski Sopot

32. Sour Ale
Miejsce I: “Multiwitaminka” – Arkadiusz Kalinowski – Browar Bazyliszek –brawo!
Miejsce II: “Kwassiidaeus” – Szymon Milczarek – Beer Bros. ?
Miejsce III: “Sour Cherry Wild Ale” – Michał Semrau i Roman Pękała – Przystanek Tleń

33. Brett Ale
Miejsce I: brak
Miejsce II: “X-Brett IPA Sauvignon Blanc BA” – Wojciech Frączyk – Browar Widawa
Miejsce III: “Born to be Wild Pale” – Wiktor Saczuk i Dawid Zamora – Rzemieślniczy Browar Jana

34. Dymione
Miejsce I: “Aficionado” – Michał Kopik – Browar Kingpin –określany jako browar ze świnką 😀
Miejsce II: “Gehenna” – Artur Karpiński, Sebastian Łęszczak i Michał Kamiński Browar Golem -bardzo smakowite!
Miejsce III: “RAUCHBOCK” – Tomasz de Weyher – Browar Wyszak – Browar Rodzinny

35. Z owocami
Miejsce I: “Czerwony Kapselek” – Łukasz Gustkiewicz – Browar PiwoWarownia
Miejsce II: “La Mouton” – Browar Podgórz
Miejsce III: brak

36. Z miodem
Miejsce I: “Brovaria Miodowe” – Maciej Paszkowski i Tomasz Przybylski – Brovaria
Miejsce II: “Braggot” – Adam Czogalla – Browar Perun
Miejsce III: “Bartnik” – Przemysław Leszczyński- Browar Profesja

37. Z warzywami
Miejsce I: “Brovaria Dyniowe” – Maciej Paszkowski i Tomasz Przybylski – Brovaria
Miejsce II: “Dyniamit” – Ziemowit Fałat, Paweł Masłowski i Michał Cebula Browar PINTA –no w końcu… Wstydem byłoby gdyby “weterani” nie otrzymali medalu…
Miejsce III: brak

38. Z dodatkami
Miejsce I: “Warmia APA”- Daniel Duda i Łukasz Mila – Browar Warmia
Miejsce II: “Asian White” – Derek Walsh -Brouwerij Breugem B.V.
Miejsce III: “Czyli Czorne” – Leszek Jasiński – Browar Rzemieślniczy Piekarnia Piwa

39. Wood & Barrel Aged Beer
Miejsce I: “Kord” – Krzysztof Juszczak -Browar Jan Olbracht Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy –w pełni zasłużone!
Miejsce II: “Oz Russian Imperial Stout Barrel Aged Whisky” -Jarosław Sosnowski i Krzysztof Kula – Birbant
Miejsce III: “Barley Wine-Port Barrel Aged” – Francisco Pereira and Filipe Macieira – FermentUM – Engenharia das Fermnetacoes, Lda

40. Piwne specjalności
Miejsce I: “Kazik” – Mateusz Jachimczak – Browar Kazimierz
Miejsce II: brak
Miejsce III: “Królowa Lodu” – Janusz Golisowicz – Browar Spółdzielczy –jeden z naszych ulubionych browarów!

41. Cydr
Miejsce I: brak
Miejsce II: Cydr Smykan – Bartosz Gałka, Łukasz Sobór – Cydr Smykan
Miejsce III: brak
Nie rozumiem dlaczego brak I i III miejsca, mamy tak wspaniałe cydr: Cydr Trzebnica czy Chyliczki i tylko jedno miejsce… 

42. Miód pitny
Miejsce I: “Dzikie Pszczoły Miód Pitny Trójniak” – Michał Imbiorowicz – Miodosytnia Imbiorowicz
Miejsce II: “MJÖD no. 5” – Jorgen Petersen – Mjodbryggeriet Petersen & Sonner
Miejsce III: “Kitl Mead” – Kitl Ltd.

Gratulujemy!!!

Zapraszamy:)

Dodaj komentarz