Zmiana na kranie!
Kran nr 4:PINTA Miesiąca “kwietnia” 2017 – Kwas Jota 11,5°
Sour Currant Wild Ale / 11,5°Plato / 5,1% alk. obj. / 3,4 pH
Kwaśność, dzikość i owocowość 🙂 farmhouse ale z dodatkiem świeżo tłoczonego soczku z porzeczek (czarnej i czerwonej)
Zasyp: jasny słód pilzneński i pszeniczny (w początkowej fazie zakwaszony blendem bakterii kwasu mlekowego, następnie oddany dzikim oraz belgijskim drożdżom do saison. I kilka tygodni fermentacji, aby uzyskać zrównoważenie dzikości i belgijskiego charakteru piwa. Na końcu dodali soku, który łącznie stanowi ok 30% objętości piwa.
Barwa: różowa piana 😀 na koktajlu jagodowym.
Smak: Zdominowany przez kombinację posmaków porzeczki oraz ziemisto-korzennego “funky”. Najważniejsze, że kwaśny, a kwaśność pochodzi zarówno od pracy bakterii (delikatny w smaku kwas mlekowy) jak i owoców (ostrzejszy kwas cytrynowy). Finisz cierpki i wytrawny.
Składniki:
Słody: Weyermann® pilzneński, pszeniczny;
Chmiele: Palisade (USA), Mosaic® (USA), ekstrakt chmielowy CTZ; kolendra; świeżo wytłoczony sok z porzeczek czarnych i czerwonych; blend bakterii Lactobacillus – l. brevis, l. plantarum, l. delbrueckii; blend dzikich drożdży Brettanomyces The Yeast Bay “Amalgamation”; drożdże The Yeast Bay “Wallonian Farmhouse”.
Piwo dostępne tylko z beczki!
Na pozostałych kranach:
Primator -weizenbier
Skalak -lager
Bazyliszek -Stajnia jednorożców /zaraz będzie zmiana na Nowy Świat czyli apa z lawendą 🙂
Zapraszamy!
Dodaj komentarz