Obiekt pożądań wielu piwoszy -Birra Baladin !

wpis w: Aktualności | 0

Przedstawiamy obiekt pożądań wielu piwoszy, wybitne piwa z włoskiego browaru Birra Baladin! Śmiało można powiedzieć, że degustacja tych piw to prawdziwe przeżycie. Barley wine inaczej wino jęczmienne, to styl który celebruje związek dwóch wspaniałych produktów ziemniskich jakimi jest piwo i wino. Piwo Barley Wine w porównaniu do pozostałych piw jest stylem wyjątkowym. To mocne, esencjonalne, gęste, rozgrzewające i raczej raczej zwrócone ku słodowości piwo. Pochodzenia Barley Wine należy dopatrywać się w starożytnej Grecji. Jednak receptury istotnie różnią się od dzisiejszych wynika to przede wszystkim z jednego składnika, którym jest chmiel. Oczywiście Barley Wine, Barley Wine(owi) nie równy, istnieje wiele różnic pomiędzy wersją amerykańską (nachmieloną, po amerykańsku). Przez to mimo bogatego, intensywnego aromatu słodowego, szybciej wyczujemy w nim aromaty cytrusowe i żywiczne niż nuty karmelowe lub toffi. Przekłada się to również na smak.
A wersja angielska jest subtelniejsza, zwrócona ku karmelowości i nadająca zupełnie inny charakter piwu.Tu odnajdziemy bogaty i mocno słodowy aromat z nutami karmelowymi. W smaku możemy wyczuć toffi i alkoholowe tło, przypominające wino lub porto wraz z dużą ilością suszonych owoców -wyraźna słodowość, kojarzącą się z ciastkami, karmelem i wcześniej wspomnianymi suszonymi owocami a aromaty chmieli angielskich nadadzą niezwykłą kontrę, oczywiście wszystko zależy od piwowara, który owego Barley Wine stworzy i wszystko co wyczujemy będzie albo delikatne albo bardziej stanowcze.

Skrzynki:
Birra Baladin Kentucky XYAUYU o mocy 14%, zabutelkowane w 2014 roku, mocarne Barley Wine z dodatkiem wysokiej jakości lokalnego tytoniu Kentucky leżakowane w dębowych beczkach. Efekt końcowy jest niepowtarzalny, intensywny i delikatny zarazem. Piwo jest koloru ciemnoczerwonego, nie posiada ani piany, ani gazu a jego konsystencja przypomina likier. W aromacie dominuje suszony owoce moczony w brandy świetnie skomponowane z nutami tytoniu. Lekko gorzki i wytrawny finiszu gdzie również wyczujemy nuty tytoniu, znakomita kontra dla mocnej owocowo-waniliowej słodyczy.

Birra Baladin XYAUYU Barrel 2013 o mocy 14%, IBU 13, esencjonalne, potężne, pozbawione gazu Barley Wine leżakowane w beczkach po rumie. Fenomenalne połączenie bogatej słodowości, niezwykle gęstej struktury i potężnych akcentów beczki.

Birra Baladin XYAUYU Teo Musso Fume 2013  o mocy 14%, IBU 13, ulubiony Barley Wine piwowara Birra Baladin. Leżakowane przez okres 12 miesięcy w beczkach po szkockiej whisky z regionu Islay. Gęste niczym olej, niezwykle złożone, pozbawione gazu o potężnych aromatach torfowego dymu, suszonych ciemnych owoców, karmelu, kandyzowanego cukru, melasy.


Tuby:
Birra Baladin XYAUYU Oro o mocy 14%, potężne Barley Wine leżakowane w beczkach po sherry przez i tu UWAGA -dwa i pół roku! Kilku letnie leżakowanie sprawia że powstaje trunek niezwykle gęsty, pozbawiony gazu, niezwykle złożony i gęsty. W piwie dominującym aromatem i smakiem jest beczka, suszone owoce i karmel.

Birra Baladin Lune 2012 o mocy 11,5%, IBU 16 to Barley Wine produkowane z “Marino Mulberry” orkisz i jęczmień z własnych pól, rafinowany w beczkach “Cantina Baladin”, który gościł niektóre wina włoskiej doskonałości. Rozlew do beczek odbywa się tylko raz na dwa lata.

Birra Baladin Terre 2010 o mocy 12%, IBU 26, to Barley Wine podobny do Lune w sensie koncepcji, tylko tu mamy doczynienia z beczkami po winie czerwonym, ale również rozlew do beczek odbyw się tylko raz na dwa lata.

Zapraszamy!

Dodaj komentarz