PINTA Kwas Epsilon 18° – jasne, treściwe piwo górnej fermentacji, zakwaszane blendem 3 szczepów bakterii Lactobacillus oraz chmielone w kotle i na zimno aromatycznymi, cytrusowymi chmielami amerykańskimi. Połączenie smaków kwaśnego, słodkiego i gorzkiego z posmakami owoców tropikalnych, dojrzałej pomarańczy i zielonego grejpfruta. W zapachu cytrusy (cytryna, grejpfrut, limonka) oraz aromaty bakterii kwasu mlekowego.
Opis
Receptura: Paweł Masłowski / Ziemowit Fałat.
Składniki: woda, słody jęczmienne i pszeniczne Weyermann®: pale ale, wiedeński, diastatyczny, pszeniczny jasny; chmiele (US): Citra®, Mosaic™, Warrior®, Cascade, ekstrakt chmielowy z odmiany Columbus (US); blend bakterii: l. plantarum, l. brevis, l. delbrueckii; drożdże Fermentis Safale™ US-05.
Polecane kulinaria: kandyzowane cytrusy.
Parametry
Styl | Double India Sour |
Ekstrakt | 18,0°Plato |
Alkohol | 6,0% |
Kraj pochodzenia | Polska |
Producent | Pinta |
Rodzaj | pasteryzowane, niefiltrowane |
Styl | Double India Sour |