Wioska Aberfeldy położona jest na południowym brzegu rzeki Tay. Destylarnię w roku 1898 założyli bracia Dewar. Wciąż korzysta ona z niektórych oryginalnych budynków pochodzących z końcówki XIX wieku. Aberfeldy 16YO jest to whisky kupażowana z destylatów dojrzewających w beczkach po bourbonie oraz po sherry.
W aromacie na pierwszy plan wysuwają się akcenty owocowo-kwiatowe, w tym fiołki, dojrzałe gruszki, jabłka oraz brzoskwinie. W tle obecny jest miód, nieco cynamonu, goździków a także ślad dębu i skóry.
Smak tej whisky to nuty moreli, pieczonego jabłka, śliwki, kremu waniliowego, skórka pomarańczowa, cynamon oraz dębowa goryczka obecna w tle.
Finisz jest średnio długi, orzechowo-korzenny z nutami dębu i kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Parametry
Alkohol | 40% |
Kraj pochodzenia | Szkocja |
Region | Highland |
Pojemność | 700 ml |
Rodzaj | Single Malt |