Cydr Chyliczki Kronselka 2015 jest musującym napojem alkoholowym wyprodukowanym według tradycyjnych receptur ze świeżych mazowieckich jabłek. Jest orzeźwiający i bogaty w naturalne antyoksydanty, nie zawiera sztucznych aromatów, barwników ani konserwantów. Dzięki powolnej fermentacji w niskiej temperaturze zachowuje naturalny jabłkowy aromat i smak. Nie jest pasteryzowany ani filtrowany, dlatego na dnie butelki może pojawić się delikatny osad. Najlepiej smakuje schłodzony w temp. 10° – 12° C. Cydr Chyliczki produkowany jest podobnie jak tradycyjne musujące wina gronowe. Sok jabłkowy tłoczony jest jesienią ze świeżo zbieranych dojrzałych jabłek starej francuskiej odmiany Kronselka. Fermentacja soku trwa ok. 2 miesięcy, następnie cydr jest butelkowany, butelki zamykane są naturalnym korkiem ze stalowym koszyczkiem i zachodzi w nich wtórna fermentacja powodująca lekkie musowanie cydru. Po 8 miesiącach cydr jest dojrzały, jego pełne walory smakowe utrzymują się co najmniej 4-5 lat.

Parametry

Alkohol 7%
Kraj pochodzenia Polska
Producent Cydr Chyliczki
Pojemność 0,75
<< wróć do listy