Cydr Chyliczki Stary Sad 2014 jest półmusującym napojem alkoholowym wyprodukowanym według tradycyjnych receptur ze świeżych mazowieckich jabłek. Jest orzeźwiający i bogaty w naturalne antyoksydanty, nie zawiera sztucznych aromatów, barwników ani konserwantów. Dzięki powolnej fermentacji w niskiej temperaturze zachowuje naturalny jabłkowy aromat i smak. Nie jest pasteryzowany ani filtrowany, dlatego na dnie butelki może pojawić się delikatny osad. Najlepiej smakuje schłodzony w temp. 10° – 12°C. Produkowany jest podobnie jak tradycyjne musujące wina gronowe. Sok jabłkowy tłoczony jest jesienią ze świeżo zbieranych dojrzałych jabłek starych odmian: m.in. Ananas, Bankroft, Grochówka, Boskoop, Starking, Rapa. Fermentacja soku trwa ok. 2 miesięcy, następnie cydr jest butelkowany, butelki zamykane są naturalnym korkiem ze stalowym koszyczkiem i zachodzi w nich wtórna fermentacja powodująca lekkie musowanie cydru. Po 2-4 miesiącach cydr jest dojrzały, jego pełne walory smakowe utrzymują się co najmniej 4-5 lat.
Parametry
Alkohol | 7% |
Kraj pochodzenia | Polska |
Producent | Cydr Chyliczki |
Pojemność | 0,75 |