Cydr Stary Sad 2015 jest półmusującym napojem alkoholowym wyprodukowanym według tradycyjnych receptur ze świeżych mazowieckich jabłek. Jest orzeźwiający i bogaty w naturalne antyoksydanty, nie zawiera sztucznych aromatów, barwników ani konserwantów. Dzięki powolnej fermentacji w niskiej temperaturze zachowuje naturalny jabłkowy aromat i smak. Nie jest pasteryzowany ani filtrowany, dlatego na dnie butelki może pojawić się delikatny osad. Najlepiej smakuje schłodzony w temp. 10° – 12° C. Cydr Chyliczki produkowany jest podobnie jak tradycyjne musujące wina gronowe. Sok jabłkowy tłoczony jest jesienią ze świeżo zbieranych dojrzałych jabłek starych odmian: Szara Reneta i Jonatan. Fermentacja soku trwa 5 miesięcy, potem cydr jest butelkowany i zachodzi wtórna fermentacja powodująca lekkie musowanie cydru. Po 2 miesiącach cydr jest dojrzały, jego pełne walory smakowe utrzymują się przynajmniej 4-5 lat.

Parametry

Alkohol 8%
Kraj pochodzenia Polska
Producent Cydr Chyliczki
Pojemność 0,33
<< wróć do listy