Część gron, które wykorzystywane są do produkcji Doppio Passo zostaje poddana tradycyjnemu procesowi winifikacji, pozostała zaś zbierana jest po podsuszeniu około 3-4 tygodni później. Przefermentowana część Primitivo dodawana jest do wytłoków gron, które zbierane są w drugiej kolejności. Daje to początek drugiej fermentacji, która podnosi poziom alkoholu oraz wnosi do wina głębszą barwę i złożony aromat.

W aromacie dominuje jeżyna, suszona śliwka, wiśnia, czereśnia oraz ciemna czekolada. W ustach daje odczucie perfekcyjnej równowagi między stonowanymi taninami a kwasowością. Doppio Passo jest idealnym towarzyszem dla dojrzałych serów, pieczeni wieprzowej, steków wołowych oraz dziczyzny.

Parametry

Alkohol 13%
Kraj pochodzenia Włochy
Szczep Primitivo
Region Puglia I.G.P.
Pojemność 750 ml
Rodzaj Wytrawne
<< wróć do listy