Część gron, które wykorzystywane są do produkcji Doppio Passo zostaje poddana tradycyjnemu procesowi winifikacji, pozostała zaś zbierana jest po podsuszeniu około 3-4 tygodni później. Przefermentowana część Primitivo dodawana jest do wytłoków gron, które zbierane są w drugiej kolejności. Daje to początek drugiej fermentacji, która podnosi poziom alkoholu oraz wnosi do wina głębszą barwę i złożony aromat.
W aromacie dominuje jeżyna, suszona śliwka, wiśnia, czereśnia oraz ciemna czekolada. W ustach daje odczucie perfekcyjnej równowagi między stonowanymi taninami a kwasowością. Doppio Passo jest idealnym towarzyszem dla dojrzałych serów, pieczeni wieprzowej, steków wołowych oraz dziczyzny.
Parametry
Alkohol | 13% |
Kraj pochodzenia | Włochy |
Szczep | Primitivo |
Region | Puglia I.G.P. |
Pojemność | 750 ml |
Rodzaj | Wytrawne |