Typowy dwójniak produkowany w równych częściach z miodu i wody z domieszką różnorakich składników. Produkowany głównie z miodów ciemnych jesiennych.
Odznacza się świeżością oraz tak typową dla polskich miodów głębią aromatów i aksamitną gładkością.
Zdobył liczne medale m. in.:
- złoty medal na X Jubileuszowym Konkursie Win i Miodów Pitnych Toruń ‚2001 zorganizowanym przez Krajową Radę Winiarstwa i Miodosytnictwa.
- najwyższa ocena wśród licznie prezentowanych miodów z wielu krajów podczas Laboratorium Smaku w Turynie we Włoszech, 2003
- brązowy medal Międzynarodowego Festiwalu Miodów Pitnych Boulder (Co) 2004
- złoty medal Międzynarodowego Konkursu Miodów Pitnych MAZER CUP Boulder (Co) 2009
- brązowy medal Międzynarodowego Konkursu Miodów Pitnych MAZER CUP Boulder (Co) 2012
- srebrny medal na VIII Ogólnopolskim Konkursie Miodów Pitnych, Parpary 2012
Parametry
Alkohol | 16% |
Kraj pochodzenia | Polska |
Producent | Pasieka Jaros |
Pojemność | 750 ml |