Whisky ta zaczerpnęła swoją nazwę od największej wyspy znajdującej się na jeziorze Loch Lomond. Whisky ta jest bogata w delikatne, orzeźwiające roślinne oraz trawiaste nuty. Jest to wynikiem między innymi destylacji w specjalnych alembikach tzw. inchmurrin stills, których górna część podobna jest do kolumn rektyfikacyjnych. Single Malt ten został skomponowany z destylatów dojrzewających w trzech rodzajach beczek – po bourbonie, ponownego napełnienia oraz ponownie wypalanych. Whisky ta nie jest filtrowana na zimno. W aromacie pojawiają się nuty landrynkowe, toffi oraz świeżo ścięte siano. W ustach pierwszą rolę grają pomarańcze, brzoskwinie i morele, które przechodzą w kremowe krówki i wanilię. Finisz jest średnio długi oraz pieprzny.

Parametry

Alkohol 46%
Kraj pochodzenia Szkocja
Region Highland
Producent Loch Lomond
Pojemność 700 ml
Rodzaj Single Malt
<< wróć do listy