Stworzona po raz pierwszy w 2014 roku jest kompozycją whisky z destylarni Yoichi i Miyagikyo leżakowanych średnio około 10 lat w różnych typach beczek. Wysoka zawartość destylatów z Miyagikyo w blendzie, nadaje świeżego i owocowego charakteru, a dojrzałe aromaty, trunek zawdzięcza użyciu beczek po sherry. Aromat urzekający, świeże brzoskwinie i winogrona uzupełnione ciastem migdałowym, biszkoptami i rodzynkami. Dodatkowo znajdziemy akcenty słodowe i cytrusowe (głównie mandarynki) oraz odrobinę werbeny i rumianku. W smaku kawa, lukrecja, dębina i cygara z bardzo delikatnym dotknięciem dymu torfowego.

Opis

Obecnie Japonia jest czwartym, największym producentem whisky na świecie, a whisky japońskie śmiało rywalizują z tymi ze Szkocji, rok do roku otrzymując najwyższe odznaczenia i medale światowych konkursów i wystaw.

Parametry

Alkohol 43%
Kraj pochodzenia Japonia
Producent Nikka
Pojemność 0,7
<< wróć do listy