PINTA Dyniamit 16,5° – szaleństwo w kolorze dojrzalej dyni – czyli nasza autorska interpretacja popularnego w USA stylu Pumpkin Ale.
Dyniamit warzymy każdej jesieni od 2012 roku. Najpierw obieramy, miksujemy i pieczemy setki kilogramów dyni, którą dodajemy już na etapie zacierania. Podczas warzenia intensywnie chmielimy amerykańskimi odmianami chmielu i w ostatnich minutach całość aromatyzujemy naturalnymi, świeżo przygotowanymi przyprawami: imbirem, cynamonem i goździkami. PINTA Dyniamit – nareszcie jesień!
Opis
Skład: dynia pieczona; słody Weyermann®: pale ale, Carapils®, Carared®; słód Biscuit; chmiele: Ahtanum (USA), Palisade (USA), Wilamette (USA); goździki, cynamon, imbir, mech irlandzki, drożdże Safbrew T-58.
Parametry
Styl | Pumpkin Ale |
Ekstrakt | 16,5°Plato |
Alkohol | 6% |
Kraj pochodzenia | Polska |
Producent | Pinta |
Pojemność | 0,5 |
Rodzaj | pasteryzowane, filtrowane |