PINTA Kwas Theta 24,7° – zajęło nam to prawie 7 miesięcy. Dlaczego? Najpierw uwarzyliśmy solidnego, czekoladowo-palonego RISa i przefermentowaliśmy go kombinacyjnie – szczepem drożdży piwnych i drożdży do whiskey. Dodatkowo, część brzeczki została zakwaszona świeżym blendem bakterii kwasu mlekowego i połączona z piwem. W drugim etapie, do kwaśnego stoutu dodaliśmy 1000 litrów świeżo tłoczonego soku z polskich kwaśnych wiśni dla podbicia kwaśności i nadania posmaków owocowych. Trzeci etap, to 6-miesięczne „wykańczanie” RISa przez dzikie drożdże Brettanomyces. W Kwasie Theta pierwsze skrzypce gra wyraźna kwasowość o charakterze mlekowo – owocowym. Na drugim planie znajdziemy kombinację akcentów palonych, gorzkiej czekolady i brettowego „funky”. Finisz piwa jest słodkawy z zaznaczoną goryczką i wiśniowym posmakiem.
Opis
Składniki: woda, słody jęczmienne: Weyermann®: Pale Ale, palony jęczmień; Thomas Fawcett: Crystal, Red Crystal, Pale Chocolate, Chocolate; chmiele: Admiral, East Kent Golding, Fuggles; ekstrakt chmielowy CTZ (USA); sok z polskich, kwaśnych wiśni; cukier; drożdże Safale™ US-05, Safspirit American Whiskey; blend bakterii kwasu mlekowego: L. plantarum, L. delbrueckii, L. brevis; blend dzikich drożdży Brettanomyces: The Yeast Bay „Amalgamation”.
Parametry
Styl | Wild Sour Cherry Russian Imperial Stout |
Ekstrakt | 24,7°Plato |
Alkohol | 10,2% |
Kraj pochodzenia | Polska |
Producent | Pinta |
Pojemność | 0,33 |
Rodzaj | pasteryzowane, filtrowane |