PINTA Vermont IPA 15,5° – delikatniejsza w odbiorze, bardziej soczysta w smaku i bardziej chmielowa w aromacie wersją klasycznego American IPA. Oryginalnie warzone w stanie Vermont, w północno-wschodniej części USA zwanej Nową Anglią – miała być odpowiedzią na ciężkie i delikatnie chmielone East Coast IPA. Fermentacja angielskim szczepem drożdży pozwala wzbogacić chmielowy profil piwa o aromaty owocowych estrów tj. morele, gruszki czy brzoskwinie. Krótki okres leżakowania oraz kilkukrotne chmielenie na zimno sprawiają, że gotowe piwo jest mętne, pełniejsze w odbiorze, bardziej owocowe i zbalansowane.
Opis
Surowce: woda, słody jęczmienne Weyermann®: pilzneński premium, pale ale; cukier; chmiele (USA): Citra®, Centennial, Mosaic®, Columbus; drożdże Safale™ S-04.
Parametry
Styl | New England Indian Pale Ale |
Ekstrakt | 15,5°Plato |
Alkohol | 6,1% |
Kraj pochodzenia | Polska |
Producent | Pinta |
Pojemność | 0,5 |
Rodzaj | pasteryzowane, filtrowane |
Styl | New England Indian Pale Ale |