PINTA Vermont IPA 15,5° – delikatniejsza w odbiorze, bardziej soczysta w smaku i bardziej chmielowa w aromacie wersją klasycznego American IPA.  Oryginalnie warzone w stanie Vermont, w północno-wschodniej części USA zwanej Nową Anglią – miała być odpowiedzią na ciężkie i delikatnie chmielone East Coast IPA. Fermentacja angielskim szczepem drożdży pozwala wzbogacić chmielowy profil piwa o aromaty owocowych estrów tj. morele, gruszki czy brzoskwinie.  Krótki okres leżakowania oraz kilkukrotne chmielenie na zimno sprawiają, że gotowe piwo jest mętne, pełniejsze w odbiorze, bardziej owocowe i zbalansowane.

Opis

Surowce: woda, słody jęczmienne Weyermann®: pilzneński premium, pale ale; cukier; chmiele (USA): Citra®, Centennial, Mosaic®, Columbus; drożdże Safale™ S-04.

Parametry

Styl New England Indian Pale Ale
Ekstrakt 15,5°Plato
Alkohol 6,1%
Kraj pochodzenia Polska
Producent Pinta
Pojemność 0,5
Rodzaj pasteryzowane, filtrowane
Styl New England Indian Pale Ale
<< wróć do listy