PRAVDA wytwarzana jest z najwyższej jakości neutralnego luksusowego spirytusu zbożowego, otrzymywanego z Wielkopolskiego żyta. Otrzymany w pierwszym etapie produkcji surowy spirytus trafia do wykonanego z miedzi aparatu destylacyjnego, w którym prowadzona jest redestylacja. Wielostopniowy proces zapewnia najwyższą jakość alkoholu. Do produkcji PRAVDY używana jest woda źródlana, dowożona cysternami bezpośrednio z ujęcia znajdującego się pośród beskidzkich lasów, w chronionej strefie górskiej u podnóża Szyndzielni. Kolejną fazą produkcji jest wieloetapowa filtracja. Wykorzystywany do niej jest najwyższej jakości aktywny węgiel drzewny, pochodzący z polskiej brzozy, a zwykle stosowany w laboratoriach farmaceutycznych. W końcowym etapie prowadzona jest filtracja z użyciem nowoczesnych filtrów klarujących zapewniających napojowi szlachetny błysk. Przed ostateczną filtracją wódka przetrzymywana jest w zbiornikach naporowych. Po właściwym okresie dojrzewania w stałej, przyjętej przez producenta temperaturze zyskuje stabilny, delikatny smak.

Każda partia wódki poddawana jest dokładnej analizie laboratoryjnej z wykorzystaniem najnowocześniejszego sprzętu pomiarowego.

Opis

Złoty Medal International Spirits Challenge 2017

PRAVDA wytwarzana jest z najwyższej jakości neutralnego luksusowego spirytusu zbożowego, otrzymywanego z Wielkopolskiego żyta. Jego jakość jest zapewniona przez selekcję i staranną kontrolę jakości surówek. Najwyższe parametry surowego spirytusu oraz zaostrzone wymagania podczas destylacji sprawiają, że alkohol wykorzystywany do produkcji PRAVDY jest znacznie droższy od obecnych na rynku, ale zdecydowanie wart swojej ceny. Otrzymany w pierwszym etapie produkcji surowy spirytus trafia do wykonanego z miedzi aparatu destylacyjnego, w którym prowadzona jest redestylacja. Co pozwala na uzyskanie powtarzalnych partii o wyrównanym, delikatnym smaku. Ten etap produkcji stanowi jeden z sekretów, odróżniających PRAVDĘ od innych wódek. W trzecim etapie, prowadzonym w kolumnie rektyfikacyjnej, uzyskiwany jest wysoko oczyszczony spirytus, wykorzystywany do produkcji wódek popularnych. Spirytus ten, po rozcieńczeniu wody do kilkunastu stopni, kierowany jest do kolumny hydroselekcyjnej, w której poddawany jest kolejne destylacji. Znaczne rozcieńczenie umożliwia usunięcie z alkoholu metanolu oraz innych związków chemicznych, mogących mieć niekorzystny wpływ na smak wódki. Ostateczny etap oczyszczania odbywa się w kolumnach rektyfikacyjnych, z których odbierana jest frakcja niezwykle czystego alkoholu, pozbawionego jakichkolwiek obcych aromatów i smaków. Ten wielostopniowy proces zapewnia najwyższą jakość alkoholu. Do produkcji PRAVDY używana jest woda źródlana, dowożona cysternami bezpośrednio z ujęcia znajdującego się pośród beskidzkich lasów, w chronionej strefie górskiej u podnóża Szyndzielni. W procesie odwróconej osmozy oraz dodatkowych działań technologicznych woda ta pozbawiana jest związków chemicznych, które mogłyby w najmniejszym choćby stopniu niekorzystnie wpływać na jakość i smak wódki, z równoczesnym pozostawieniem w niej tych minerałów, które wzbogacają jej smak. Uzyskana tą drogą woda, ma słodkawy, orzeźwiający smak, charakterystyczny dla górskich źródeł. Spirytus i woda są starannie mieszane. Powolny, ściśle kontrolowany proces prowadzi do powstania wódki o pożądanej mocy 40 % i niezrównanym smaku. Efekty kontrolowane są na bieżąco przez panel doświadczonych degustatorów Czas procesu mieszania zależny jest od ich oceny. Kolejną fazą produkcji jest wieloetapowa filtracja. Wykorzystywany do niej jest najwyższej jakości aktywny węgiel drzewny, pochodzący z polskiej brzozy, a zwykle stosowany w laboratoriach farmaceutycznych. W końcowym etapie prowadzona jest filtracja z użyciem nowoczesnych filtrów klarujących zapewniających napojowi szlachetny błysk. Przed ostateczną filtracją wódka przetrzymywana jest w zbiornikach naporowych. Po właściwym okresie dojrzewania w stałej, przyjętej przez producenta temperaturze zyskuje stabilny, delikatny smak. Każda partia wódki poddawana jest dokładnej analizie laboratoryjnej z wykorzystaniem najnowocześniejszego sprzętu pomiarowego. Największe znaczenie ma jednak degustacja. Gdy panel doświadczonych kiperów uzna, że PRAVDA jest gotowa do spożycia, kieruje się ją do rozlewu. Przywożone z huty butelki PRAVDY są płukane dwukrotnie: najpierw wodą zdemineralizowaną a następnie roztworem alkoholu. Wszystkie używane w rozlewie ciągi technologiczne wykonane są ze stali kwasoodpornej, a prowadzenie procesu technologicznego w ciągu zamkniętym, na w pełni zautomatyzowanej linii, eliminuje niekorzystne wpływy otoczenia. Ostateczna decyzję o dopuszczeniu PRAVDY na rynek podejmuje panel degustatorów oceniają oni zapach trunku, jego klarowność i smak. Tylko produkt zgodny z przyjętymi, najwyższymi standardami trafia na rynek.

W czasach panowania Zygmunta II Augusta, Polska szlachta znana była ze swej kultury, dobrego smaku, a przede wszystkim z nieprzeciętnej gościnności, której elementem było częstowanie przybyszy najlepszymi trunkami, w tym także nowym wówczas napitkiem – okowitą. Ta najstarsza nazwa wódki wywodzi się od łacińskiego terminu „aqua vitae” – woda życia. Królewskim dekretem z 1572 roku szlachcie polskiej zostały nadane wyłączne prawa do destylacji i sprzedaży wódki. Wówczas produkcję wódek powierzono lokalnym mistrzom, którzy dopracowywali metody gorzelnicze do perfekcji. W ten sposób narodził się kunszt destylatów, który rozprzestrzenił się na całe królestwo.

Parametry

Alkohol 40%
Kraj pochodzenia Polska
Producent PRAVDA S.A.
Pojemność 0,7
<< wróć do listy