Jest to pierwsza whisky od destylarni Glenglassaugh, która została wypuszczona na rynek po 20 letnim okresie ,,uśpienia” gorzelni. Whisky ta jest poddawana maturacji w 3 rodzajach beczek. Wpierw mieszana jest z beczek po czerwonym winie oraz świeżych po bourbonie. Następnie na kilka miesięcy przelewana jest do beczek po Sherry Oloroso. Whisky ta nie jest poddawana filtrowaniu na zimno oraz nadawaniu barwy karmelem. Aromat to dojrzałe śliwki, owoce jagodowe oraz nuta palonej dębiny. W ustach wybijają się akcenty słodyczy, śliwek, wiśni, pomarańczy, orzecha włoskiego, czekolady, miodu oraz nieco pieprznej dębiny. Finisz jest pełen przypraw korzennych, sherry oraz karmelu.

Parametry

Alkohol 46
Kraj pochodzenia Szkocja
Region Highland
Producent Glenglassaugh
Pojemność 700 ml
Rodzaj Single Malt
<< wróć do listy