Signal Hill to kanadyjska whisky stworzona na bazie 2 rodzajów zbóż: jęczmienia i kukurydzy. Whisky kukurydziana jest dwukrotnie destylowana w kolumnie do destylacji ciągłej, co nadaje delikatności i gładkości. Whisky jęczmienna jest destylowana w alembiku i charakteryzuje się subtelnymi nutami chleba, orzechów i słodu. Kompozycja ich obu daje zaczątek wielowarstwowego, pełnego smaku. Trunek dojrzewał w 3 różnych rodzajach beczek: nowych dębowych – co wzbogaciło go o akcenty wanilii, karmelu i toffi, beczkach po bourbonie (first fill) dodając nut rodzynek i śliwek, a także w beczkach po kanadyjskiej whisky, by podkreślić zbożowy charakter. Jeśli dodamy do tego zmienny, pozwalający na powolne dojrzewanie, kanadyjski klimat, nieskazitelnie czystą wodę z Nowej Funlandii oraz brak filtracji na zimno to spełnione zostały wszystkie warunki by uzyskać wysokiej jakości trunek. Jest to whisky pełna, delikatna, o słodkawym charakterze.
Parametry
Alkohol | 40% |
Kraj pochodzenia | Kanada |
Producent | Rock Spirits |
Pojemność | 700 ml |
Rodzaj | Blended malt - kukurydza, słód jęczmienny |