UCIELEŚNIENIE REWOLUCJI FILIPIŃSKIEJ ZAMKNIĘTE W BUTELCE

wpis w: Aktualności | 0

 

Wyjątkowa propozycja dla wszystkich miłośników dobrego rumu z historią.

Don Papa wytwarzany jest z najwyższej jakości trzciny cukrowej z wyspy Negros, zbieranej jedynie od października do maja. Destylowany w alembikach i starzony 7 lat w beczkach po amerykańskim bourbonie.

Cechuje go lekki i owocowy zapach cytrusów i moreli, wyczuwalne są również aromaty wanilii, miodu i kandyzowanych owoców

Nazwa rumu – Don Papa – to przydomek, pod jakim znany był jeden z bojowników rewolucji filipińskiej Dionisio Magbuelasa. W czasach pokoju znany jako przodownik uprawy trzciny cukrowej, na wojnie z kolei jako przywódca w walce o wyzwolenie Negros spod przywództwa Hiszpanii w XIX wieku co stanowiło olbrzymi krok w kierunku niepodległości Filipin.

Jest to trunek niezwykle wyjątkowy, stanowiący swego rodzaju ucieleśnienie historii rewolucji na Filipinach.

Jak każdy rum, ten również sprawdzi się w najróżniejszych koktajlach, aczkolwiek poprzez staranny proces jego wytwarzania i okres, jaki spędza na leżakowaniu świetnie smakował będzie również po prostu – na lodzie 🙂